Rechtstreekse link: https://chat.atticstudios.be

Gebaseerd op:

 • Synapse Homeserver – Github
  • Whatsapp bridge –
  • Facebook Messenger bridge –
  • Skype bridge –
 • Matrix Dimension Integration Server – Github
 • Riot.IM web client – Github
 • Token based registration – Github

Todo:

 • Meer bridges! (Signal, Telegram(?), …)
  Suggesties welkom!
 • Huidige bridges deamonizen

Omschrijving

Attic Chat is een combinatie van heel wat toepassingen, zoals je hierboven kan zien. Dit was het project dat mijn interesse aanwakkerde voor Open Source en Linux als platform. Alle onderdelen aan de praat krijgen zonder enige Linux ervaring was een behoorlijke uitdaging, maar Attic Chat is vrij betrouwbaar sinds de opstart.

Attic Chat is de Attic Studios implementatie van het Open Source gedecentraliseeerd Matrix instant messaging netwerk. Het hoofddoel is écht private instant messaging. Er is geen centrale Matrix server, iedereen kan een eigen server starten om je content op en toegang tot de Matrix te hosten. Alle server federeren gesprekken en 'rooms' onder elkaar zodat geen enkele entiteit de data bezit. Geen persoon of bedrijf kan de Matrix controleren of uitzetten. Niemand bezit de Matrix!

Matrix is flink geëvolueerd sinds het begin. Heel wat geniale geesten hebben er hun schouders onder gezet en clients zoals Riot hebben dezelfde mogelijkhedne als de meeste 'gesloten' instant messaging apps.

Dit is geen Open Project in die zin dat je wel een account nodig hebt om het te kunnen gebruiken. Alle Attic Leden accounts kunnen aanmelden op de Matrix met een account op de Attic Studios HomeServer (atticstudios.be).

Registratie

Ik ben zelf behoorlijk fan van het Matrix project. Aangezien zowat alle communicatiemogelijkheden interessanter zijn met meer mensen om mee te communiceren, heb ik een mogelijkheid voorzien om mensen uit te nodigen via https://chat.atticstudios.be/register.

Als je iemand kent met een account hier, kan die je uitnodigen. Als je wil, stuur gerust even een berichtje en ik stuur je een token terug.
Hiermee maak je een Matrix account op de Attic Studios HomeServer (@jouwusername:atticstudios.be). Dit is geen Attic Leden account! Je zal daarmee niet op de Attic Studios website kunnen aanmelden. Als je wil, maak gerust een Attic Leden account aan met gelijk een Matrix account en een hoop andere services!

Ik ben nog aan een welkom-bot aan het werken, en wat basis instructies om Riot te gebruiken en dergelijke. Als daar iemand ervaring mee heeft, laat het me weten!

Client – Riot.IM

Wat je kan zien van Attich Chat is eigenlijk de Riot.IM webclient, gehosted op Attic Studios. Je kan ook de publieke webclient op Riot.IM gebruiken, daar moet je wel het server adres veranderen in 'synapse.atticstudios.be' (het adres van de Attic Chat HomeServer) en aanmelden met je Attic Studios account.

Riot.IM heeft ook mobiele apps voor Android en iOS om met de Matrix te verbinding. Aangezien dit standaard apps zijn, zal je hier ook 'synapse.atticstudios.be' als je HomeServer moeten instellen!

Aangezien het hele platform Open Source is, zijn er verschillende andere clients beschikbaar. Als jij er een andere gebruikt, ben ik zeer nieuwsgierig naar je ervaringen.

Bridges

Er zijn momenteel drie bridges actief: WhatsApp, Facebook Messenger en Skype. Die 'bridgen' of verbinden je accounts op die respectievelijke apps met je Matrix account. Dat betekent dat de contacten uit die apps ook beschikbaar zijn in Riot en je daar mee kan chatten alsof je de originele app gebruikt. Chatten werkt goed, met video- of voicegesprekken heb ik tot hiertoe minder succes gehad. Je kan natuurlijk altijd Attic Parley voor gebruiken! ???? Oh, ik kan de Skype bridge zelf niet gebruiken omwille van één of ander beveiligings-issue met mijn Microsoft account. Als er iemand deze gebruikt, laat het me weten of die werkt?

Om een bridge in te stellen, start je een 'direct chat' met de respectievelijke bot:

Klik op de '+'naast 'Direct Messages' om een nieuwe chat te starten...

... en nodig de juiste bot uit:

Whatsapp
Facebook Messenger
Skype

@whatsappbot:atticstudios.be
@facebookbot:atticstudios.be
@skypebot:atticstudios.be

Alle momenteel beschikbare bots ondersteunen het commando 'help'. Dat is alvast een goede start ????

Installatie

Ik heb geen details bijgehouden van elke installatie en integratie die de Attic Chat HomeServer gemaakt hebben tot wat hij vandaag is. Ik zou alle gevolgde procedures, overkomen problemen en aangeroepen magie niet meer kunnen wedersamenstellen om een bruikbare stap-voor-stap installatie uit te schrijven. Ik beloof dat ik er werk van maak als ik ooit aan een nieuwe HomeServer begin.

Als je aan je eigen HomeServer wil beginnen en je denk dat ik kan helpen, je weet me te vinden!

Neem die rode pil!