Haal je data terug

IT verhuist naar de Cloud. Lang geleden, voor Office 365, ben ik mijn eigen Cloud beginnen bouwen. Een Hyper-V cluster in een datacenter met Hosted Exchange, hosted virtuele netwerken, websites en online backup. Niet veel later kwam BPOS ten tonele, wat later Office 365 zou worden. Als KMO dienstverlener heb ik de verhuis naar de Cloud voor veel klanten zo lang mogelijk helpen afhouden, maar de laatste paar jaren heb ik tonnen en tonnen aan data van klanten geuploaded naar de Cloud. Mijn persoonlijke e-mail domeinen zijn ook ten prooi gevallen aan het gebruiksgemak en de eenvoudige onmogelijkheid om nog een mail infrastructuur gebaseerd op Microsoft technologie zelf te hosten.

Het voelde niet helemaal goed aan vanaf het begin. Sinds ik met Open Source software ben beginnen knutselen, is het vrij snel duidelijk geworden dat de toepassingen wel degelijk nog steeds bestaan. Na enkele eerste projecten zonder al te veel problemen opgetuigd te hebben, en enkele workloads met succes verschoven te hebben naar zelf gehoste, Libre oplossingen, begon er een zekere focus vorm te krijgen. Ik wil mijn data terug!

Een hobby met een missie is duidelijk een krachtige combinatie, nieuwe oplossingen volgen elkaar in hoog tempo op. Voor zij die ook het gevoel hebben dat hun eigen data op hun eigen metaal thuishoort, zal ik hier uitschrijven hoe ik dat aanpak, één service per keer.

Microsoft OneDrive

Qua capaciteit zit veruit het meeste van mijn data op Microsoft OneDrive. Dat is dan ook een duidelijk startpunt, maar heeft ook enkele verdere gevolgen. Ik heb bestanden opgeslagen op OneDrive, maar veel daarvan zijn ook gedeeld met andere gebruikers. I gebruik OneDrive op een massa aan toestellen en besturingssystemen. Ik backup verschillende zaken naar OneDrive zoals de foto's van mijn GSM, archieven, ...

Attic Box biedt de oplossing! (Dit is een "Attic Project", enkel zichtbaar voor Attic Leden)

Attic Box is een implementatie van NextCloud. Dit project is fantastisch! Het is de opvolger van OwnCloud. Dat heb ik in het verleden proberen gebruiken met weinig succes. NextCloud voorziet zowat in een volledige vervanger voor OneDrive voor bestandsopslag en delen op gelijk welk platforn met synchronisatie clients, mobiele apps, noem maar op. Op mijn GSM, backupt de Android app mijn foto's met meer mogelijkheden dan de OneDrive app. WebDAV laat backups toe van alle andere toepassingen.

De zeer uitgebreide lijst aan add-ons biedt oplossingen voor verschillende andere zaken!
De "Group Folders" add-on werkt geweldig als "gedeelde bibliotheken" van OneDrive.

Ik had niet verwacht eenvoudig een oplossing voor Office Online op OneDrive te vinden. Collabora CODE maakte dat echter makkelijker dan ik me had kunnen voorstellen. Diagrams.net integratie maakt het zelfs mogelijk om Visio files te bewerken (dat moet je voor de grap eens proberen met Office Online!)

Op de todo lijst: opslagcapaciteit uitbreiden en de rest van mijn OneDrives naar Attic Box verhuizen!

Instant Messaging

WhatsApp, Skype, Signal, Teams, teams, er komt geen einde aan de lijst van kanalen waarlangs ik bereikbaar ben. De lijst van kanalen waarlangs ik met andere mensen moet communiceren is even eindeloos maar helaas niet altijd compatibel... Ze hebben allemaal één overeenkomst, ze worden allemaal uitgebaat door een bedrijf dat geld verdient met op zijn minst de meta-data van je privé communicatie. Ok, misschien Signalmisschien niet, maar de andere alvast wel. Zelfs met Signal, ben je afhankelijk van een derde partij om de service overeind te houden om er mee kunnen werken. Als je niet vindt dat iemand inspraak moet hebben in wie je kan bereiken, is Attic Chat iets voor jou. Echt Open Source en gefedereerd Instant Messaging, met 'bridges' met de veel van de populairste apps. Gepresenteerd door Matrix.

Ik heb mijn WhatsApp en Facebook Messenger accounts in mijn Matrix account @gizzmo:atticstudios.begekoppeld. Attic Chat kan je op gelijk welk toestel gebruiken en de Riot.IM en RiotX apps houden me verbonden op verplaatsing.

Al mijn tekst-, audio- en videochat, bestanden versturen, antwoorden, liken, stickeren, en alle overige behoeften zijn ingelost!

Voor video chat met groepen heb ik een Jitsi server geinstalleerd. Die draait nog op https://parley.langers.be. Die moet nog verhuizen naar Attic Studios.

De Interwebz doorzoeken

Waarschijnlijk mijn voornaamste bezigheid geweest sinds tijdens mijn avonturen in Open Source. Een vraag naar de wondere wijde web roepen door de echo's die terugkomen duimen. Zoals 99,999% van de wereldbevolking, was mijn standaard vraagbaak Google. Ik vraag me af hoe mijn Google profiel er ondertussen uit ziet...

Dat moest beter kunnen... Welkom Attic Searx!

Mijn zoekopdrachten gebruiken nu nog steeds google.com, naast nog een indrukwekkende lijst andere websites. Searx proxiet ze voor me in perfecte anonimiteit, geen enkele van mijn zoektermen of welke pagina's ik kies om te openen worden nog opgeslagen in de database van één of andere onderneming. Zelfs de afbeeldingen van een image search zijn geproxiet. Schitterend.

Het is maar een kleine aanpassing om in de meeste browsers standaard met Attic Searx te zoeken. Ik ben tot hiertoe onder de indruk van de resultaten!

Privnote.com

Een eenvoudige website waarmee je 'burn-on-read' berichten kan versturen met een link. Ik gebruik dat al lang om paswoorden naar mensen te sturen. De ontvanger kan zeker zijn dat hij de enige die het bericht gezien heeft, en dat niemand het in de toekomst nog te zien kan krijgen... maar is dat wel zo? Ik beheer privnote.com niet. Ik niet echt een idee wat er juist gebeurt met die berichten nadat je op 'Send' klikt...

Ik heb nogal wat privnote.com clones, privnote.com-achtige schoolprojecten en verschillende oplossingen om hetzelfde aan te bieden gezien, maar geen enkele werkte echt helemaal goed, sommige heb ik zelfs helemaal niet aan de praat gekregen. Ik heb een oplossing gevonden met PrivateBin, die kan je bereiken op Attic Secret.

Eén mogelijkheid die ik mis is de optie om een bericht te ontvangen wanneer een notitie gelezen is. Daar tegenover kan Attic Secret dienst doen als volwaardige pastebin met bestandsupload, kleur-gecodeerde code opmaak en MarkDown opmaak.

Web Server

Het is niet echt een zorg deze data uit de Cloud te houden, het hele opzet is net om data beschikbaar te maken. voor de Cloud! Dit project draaide meer om controle dan data. Er zal echter niemand de databases achter de websites kunnen lezen aangezien alles hier lokaal draait.

Het was een eerder omvangrijk installatie script om te volgen, maar ISPconfig 3 up and running krijgen was een nagenoeg foutloos parcours. Het resultaat is een webserver die tot hiertoe perfect draait en robuust aanvoelt. Er valt weinig van te tonen behalve het login scherm, maar als er iemand een website wil hosten, laat maar weten.

Momenteel draait er Apache, MariaDB, PHP 7.3, Postfix en Dovecot met webmail en verschillende antispam profielen.

e-Mail

Mail van Attic Studios is momenteel gehosted op Office 365. Ik het nog steeds een oplossing nodig voor e-mail en OneNote. Verrassend genoeg zijn zowat alle andere toeters en bellen van het Office 365 platform eerder makkelijk vervangen.

Voor agenda, taken en contacten ben ik aan het voorbereiden om al mijn gegevens naar de respectievelijke add-ons in Attic Boxte verhuizen. Ik ben nog steeds behoorlijk geinvesteerd in Microsoft Outlook, maar verwacht geen problemen om CalDAV en CarDAV van Attic Box te synchroniseren. Outlook vervangen wordt een project op zichzelf, denk ik...
Op mobiele toestellen, presteert DAVx fantastisch tot hiertoe. Ik ben echter nog wel op zoek naar een 'Taken' app. Ik ben enorm fan vanTasks & Notesmaar die synct alleen met Microsoft of Google mailboxen. Suggesties?

Voor OneNote, wel... ik heb nog niets gelijkaardig gevonden in Open Source.
Ik heb Joplin geprobeerd en enkele andere MarkDown-gebaseerde projecten, maar die zijn alles behalve zo flexibel. BookStack was eerder een teleurstelling zonder privé en gedeelde 'schabben'. Het ziet er een geweldige toepassing uit als je effectief schabben vol boeken schrijft, ik hoopte het echter anders te kunnen gebruiken.

En voor e-mail... met agenda's, taken en contacts opgelost, kan een eenvoudige IMAP mailbox waarschijnlijk volstaan. Ik heb weinig ervaring met IMAP en nog veel minder positivieve ervaringen. Ik weet niet zeker wat de mgoelijkheden zijn rond het sharen van mailboxen en mappen in mailboxen onder gebruikers. Op de todo-lijst.

Todo

Ik ben over de laatste paar maanden al veel verder geraakt dan ik had verwacht, maar ik ben er nog niet helemaal...
Enkele zaken blijven nog open:

...wordt vervolgd